Sportvissen Den Helder

Zondag 4 december was het dan zover, het sportvis uitje met de Gouden Generatie. In alle vroegte zijn wij vertrokken richting Den Helder, alwaar wij ons hadden verzameld in haven. Omstreeks 8.00 uur zin wij met De Mercuur (een zeeschip) vanuit Den Helder de Noordzee opgevaren om op kabeljauw te vissen. Aan boord van het schip waren plusminus 50 personen, waarvan enkelen met en enkele zonder zeevis ervaring.

Voor het binnenhalen van een heerlijk visje is uiteraard een goede hengel nodig, inclusief lood en paternoster.  De ervaren vissers onder ons hadden veelal zelf hun hengel meegebracht terwijl de ‘groentjes ‘ in de groep er één moesten huren. De genen die geen visartikelen hadden meegebracht konden op de boot een hengel compleet (met lood en paternoster) huren. Daarnaast waren paternosters los aan boord te koop.

Onder de opvarende waren, behalve vrijwilligers en sympathisanten, ook een aantal vluchtelingen. Wij hadden deze groep nieuwe Nederlanders uitgenodigd voor ons tripje om hen op een informele wijze kennis te laten maken met Nederland en de Nederlandse cultuur. De visserij is van vroeger uit een belangrijk onderdeel van de Nederlandse cultuur. De vissector brengt niet alleen een breed palet aan producten aan vis, schaal- en schelpdieren voort dat culinair wordt gewaardeerd, maar ook vanuit het oogpunt van gezondheid van groot belang is.

Het oer-Hollandse schip De Mercuur paste perfect bij de culturele kennismaking met Nederland. De historie van dit schip gaat terug naar de vorige eeuw. Als betonningsvaartuig heeft het vele jaren dienst gedaan op zee. Het schip vocht zich door alle jaargetijden heen en maakte kalme en woeste wateren mee. Het is een veilig en stabiel schip en is 40 meter lang en 8 meter breed. Hierdoor bood het genoeg ruimte om de om de vangst binnen te halen en schoon te maken wat kon op een van de twee robuuste vistafels.

Na ongeveer 9 uur op zee geweest te zijn meerden wij omstreeks 17.00 uur weer aan in de haven van Den Helder. Ondanks het koude weer was het een geslaagde dag, zeker omdat iedere deelnemer wat had gevangen.