Nieuwejaars Eten

Donderdag 22 december hebben wij gegeten met een aantal vrijwilligers van onze stichting en studenten die woonachtig zijn boven het pand van de Gouden Generatie aan de Smyrnastraat 4 in Deventer.

Om half zes kwamen de eerste gasten binnen. Er was een gezellig, gemêleerd gezelschap aanwezig. In totaal telden we 9 gasten. Na een korte kennismaking konden we aan tafel. De kok van deze avond was Uzeyir, die het prachtige Turks/Arabische gerecht maklube (Turks) of maqluba (Arabisch) had klaargemaakt. Uzeyir ’s recept maklube heeft als hoofdbestanddelen aardappelen, fijn gesneden lamsvlees en rijst .

Uzeyir heeft ons vertelt dat de naam van dit rijstgerecht Arabisch is voor ‘ondersteboven’ . Dit omdat het gerecht in een pot, die dan op zijn kop wordt omgedraaid naar beneden toe wordt geserveerd. “We maken het vaak tijdens de belangrijke dagen”, vertelt hij.

Voor dat het gerecht werd opgediend kon er een bak linzensoep gegeten worden. Deze soep wordt veel gegeten in de Turkse, Arabische en Joodse keuken. Erg smakelijk. Intussen waren de andere gerechten op tafel gezet, waaronder het zojuist beschreven hoofdgerecht maklube.

Naast vlees en rijst bevat dit gerecht een ander opvallend ingrediënt, namelijk yoghurt. Wat voor de gasten die niet bekend waren met het gerecht wel een vreemde combinatie leek. Toch bleek deze combinatie opvallend goed te smaken. Tijdens het eten zijn er veel mooie gesprekken ontstaan, hebben we elkaar wat beter leren kennen en het was erg gezellig. Het was een geslaagd etentje en zeker voor herhaling vatbaar.