Themabijeenkomst Ebru Kunst

Op zondag 13 december 2015 heeft St. Gouden Generatie de themabijeenkomst “Ebru Kunst” georganiseerd in Deventer. Een grote opkomst heeft deelgenomen aan de leerzame en gezellige bijeenkomst waarbij lekkere hapjes zijn aangeboden. Tijdens de bijeenkomst hebben alle deelnemers de kans en ruimte gekregen om hun eigen kunst uit te werken.

De bijeenkomst was georganiseerd voor iedereen die zich vrij wil voelen van het denken en zich wil openstellen naar de wereld van bijzondere vormen en kleuren. Tijdens de bijeenkomst is er een reis gemaakt met de Ebru kunst en de diverse kleuren in de Nederlandse samenleving. Ebru-kunst is als onze samenleving. De kleuren op water blijven hun karakter behouden zonder te assimileren in andere kleuren en vormen gezamenlijk een harmonie van kleuren, zo ook vormen de verschillende bevolkingsgroepen in onze samenleving gezamenlijk een harmonie zonder de eigen ‘kleur’ te verliezen.

In de toekomst zal St. Gouden Generatie doorgaan met het organiseren van dit soort leerzame seminars. Als St. Gouden Generatie geloven wij erin dat een goede Nederlandse samenleving alleen gecreëerd kan worden door toekenning van liefde, respect, solidariteit en maatschappelijke participatie in de Nederlandse samenleving! Wij danken alle vrijwilligers die een bijdrage hebben geleverd aan het organiseren aan deze leerzame sfeervolle seminar!

Ebru Kunst
Ebru Kunst is een eeuwenoude kunstvorm en de Turkse benaming voor papier marmeren. Marmeren is in het Turks ebru, dat wolk of bewolkt betekent, of abru (waterspiegel) . De Ebru techniek bestaat uit het spatten van (plakkaat) verf vermengd met een paar druppels ossengal op het oppervlak van een bad water waarin wat kitre (Arabische gom) is opgelost. De verf drijft op het water oppervlak en vormt druppels, die met pennetjes of stokjes, kwastjes of een kam vervormd kunnen worden. Op deze manier ontstaan de fraaiste patronen maar kan een geoefende Ebru kunstenaar ook allerlei motieven aanbrengen, zoals bloemvormen. Voor het afdrukken wordt speciaal papier gebruikt. Door het papier zorgvuldig op het water te leggen en voorzichtig een beetje aan te drukken zodat het hele vel contact maakt met het oppervlak, wordt de op het water “drijvende” afbeelding overgedragen op het papier. Na ongeveer 10 seconden kan het papier uit de waterbak worden genomen en is de afbeelding overgebracht. Na deze éne afdruk is de vorm van de afbeelding op het water al gewijzigd: elke Ebru is dus een unieke afdruk.